Vijf generaties bouwend Vuurboom

Al 5 generaties bouwt Vuurboom in het Noorden van Nederland. Het heeft Bouwmaatschappij Vuurboom al een eervolle vermelding opgeleverd in de Drentse Encyclopedie.

1884-1916 (1e generatie)

Jan Vuurboom uit Assen vestigde zich in 1884 aan het Zuiderdiep 536 in een vrijwel “maagdelijk Valthermond”. Het werk lag er voor het oprapen en Vuurboom bouwde woningen, winkels en boerderijen. Ook timmerde de firma Vuurboom doodskisten, tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw.

Vuurboom factuur ong. 1910

1916-1945 (2e generatie)

Bij het overlijden van Jan Vuurboom nam de volgende generatie, zijn zoon Jozefus Roelof (Jozefus) de zaak over. Twee jaar later verhuisde het bedrijf naar Zuiderdiep 562 waar het bedrijf tot op heden is gevestigd. In het nieuwe pand kreeg de firma de beschikking over door riemen aangedreven machines zoals cirkelzaag, lintzaag, langgatboor en slijpmachine. In de jaren dertig werd dit aangevuld met een vlakbank en een van diktebank voor het één- en tweezijdig schaven.In 1920 gingen de gebroeders Vuurboom uit elkaar. Roelof vestigde zich in Ter Apel en Josefus ging verder met het bouwbedrijf. Door de malaise in de vervening en de economische crisis liepen de bouwactiviteiten van de firma Vuurboom in de jaren twintig en dertig terug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er alleen wat reparatiewerkzaamheden te doen en in de werkplaats maakte men houten kleppers, mesheften, tandenborstels en schillenbakjes.

Vuurboom factuur ong. 1920

Vuurboom factuur ong. 1950

Vuurboom factuur ong. 19601945-1972 (3e generatie)

In 1945 volgde Roelf Jan (Roelf) Vuurboom zijn vader op. Deze generatie droeg vooral bij tot de groei van het huidige bedrijf. In de naoorlogse jaren kreeg de bouwwereld een enorme stimulans op het gebied van de volkshuisvesting, “De sociale woningbouw”. Deze kans heeft Vuurboom met beide handen aangegrepen om het bedrijf naar grotere bouwcapaciteit te stuwen. De onderneming groeide in die tijd behoorlijk uit haar huisvesting, in 1968 is besloten om een nieuwe kantoorruimte met bedrijfsruimte te bouwen.

1972-2004 (4e generatie)

In 1972 nam Jacob Josefus (Jaap) Vuurboom de zaak over. In die tijd had de firma ongeveer 65 medewerkers in dienst. In de jaren zeventig en tachtig wordt uitgebreid maar verantwoord geïnvesteerd in eigen materieel. Sinds de jaren tachtig vindt ook steeds meer projectontwikkeling plaats. Het bedrijf opende in 1987 en 1992 nevenvestigingen in respectievelijk Bedum en Appingedam. Deze generatie kenmerkt zich vooral door de sociale woningbouw, uitbreiding van industrie in het noorden en ook technologische ontwikkeling.

Ter ere van het 100-jarig bestaan werd een nieuw logo gemaakt.

logo vuurboom 1984

2004-heden (5e generatie)

Inmiddels heeft in 2004 de vijfde generatie, Rolf Jan (Rolf) Vuurboom, de zaak overgenomen. Met een nieuwe visie, zoals elke generatie een nieuwe kijk op zaken brengt, heeft Vuurboom onder andere de automatisering een nieuwe impuls gegeven. Er zijn veel nieuwe uitdagingen door veranderende wet- en regelgeving en met een gemotiveerde groep van ong. 45 werknemers worden diverse soorten bouwwerken gerealiseerd.

Met ingang van 2012 gaan we over naar een nieuw aangepast logo. Alle elementen zijn in stand gehouden. U zult het logo steeds vaker tegen gaan komen. Met dit logo kunnen we weer een generatie verder!

logo vuurboom 2012